O activitate de succes în Săptămâna Școala altfel: ,,Împreuna exmatriculam violenta”

  

 Dosarul activității

 

 1. A.    FIȘA ACTIVITĂȚII

 

Numele și adresa unității de învățământ aplicante: Școala Gimnazială ”Simion Florea Marian”, Loc. Ilișești, Jud. Suceava;

Nivelurile de învățământ: învățământ primar și învățământ gimnazial;

Numărul elevilor din școală: 284 elevi;

Numărul cadrelor didactice din școală: 21 cadre didactice;

Coordonatorul activității: Camilar Georgeta, profesor gradul I, tel. 0746 194 160

 

 1. 1.      Titlul activității: ,,Împreună exmatriculăm violența”

Domeniul în care se încadrează: Cetățenie democratică și responsabilitate socială

 

 1. 2.      Scopul activității:

Activitatea își propune să sensibilizeze cât mai mulți participanți cu privire la importanța combaterii violenței verbale și fizice din școli, prin dialog, comunicare, fair-play și cooperare. Colegii mai mari își propun să îi îndrume pe colegii mai mici, în vederea conștientizării cât mai timpurii a efectelor negative ale violenței verbale și fizice.

 

 

Obiectivele educaționale ale activității:

–          Dezvoltarea capacității de comunicare ;

–          Fair-play-ul, „arma bunului simț”;

–          Dezvoltarea încrederii în dialog, comunicare, colaborare și altruism;

 

 1. 3.      Elevi participanți: 250 elevi, 94% din numărul total de elevi din grupul țintă;

 

 1. 4.      Durata și locul desfășurării: Activitatea s-a derulat pe parcursul a 3 ore la Școala Gimnazială cu clasele I-IV si V-VIII Simion Florea Marian din  Ilisesti;

 

 1. 5.      Descrierea activității:
 2. a.                  Activitatea s-a înscris în cadrul proiectului ,, Orice pauză fară violență ,,

  Elevii din cadru grupului țintă au efectuat postere împotriva violenței verbale si fizice,au avut discuții pe această temă, împreună cu invitații comunității locale: primărie, poliție, biserica ortodoxă. După aceste discuții, elevii s-au deplasat împreună cu profesorii la colegii de la Școala cu clasele  I-IV, unde și-au prezentat lucrările și i-au invățat pe cei mici ce înseamnă fair-play-ul, bunul simț, dialogul și nu în ultimul rând principalele reguli ale bunelor maniere.

 1. b.                  Dezbaterile pe această temă au dus la un numitor comun și anume –stop violenței verbale și fizice.
 2. Elevii claselor V-VIII  au facut codou celor mici, posterele lucrate.

 

 1. 6.      Rezultatele activității:

–  impactul activității asupra elevilor a fost unul major: elevii școlii au fost sensibilizați, înțelegând cât de importante sunt dialogul, bunul simț și comunicarea între generații;

 

 1. 7.      Continuarea activității:

Elevii de la claseleV-VIII și-au manifestat dorința de a pune în practică tot ceea ce au învățat astăzi, și bineînțeles să organizeze ateliere de lucru pe această temă împreuna cu elevii de la școala cu claseleI-IV.

 

Motivația propunerii activității.

Activitatea propusă de școala noastră merită să fie selectată ca fiind una de succes, deoarece Școala Românească se confruntă cu multiple probleme disciplinare din partea elevilor de la toate ciclurile de învățământ.

Această activitate a creat, în mod cert, un climat de liniște, spirit de echipă și colaborare, iar din partea elevilor de la Școala cu clasele V-VIII, un simț al răspunerii ridicat față de colegii lor de la clasele I-IV.

Activitatea a fost apreciată  și de parinții și locuitorii comunei, deoarece în timpul deplasării de la o școală la alta, elevii au distribuit flyere cu îndemnuri împotriva violenței verbale și fizice.

Atât cadrele didactice, părinții, dar mai ales elevii, au fost încîntați să petreacă în cadrul săptămânii ,,Școala altfel” o zi ,,altfel”, o zi în care toti au fost prieteni, colegi și colaboratori.

Această activitate a fost posibilă prin „conspirația” energiilor pozitive a tuturor celor  care au participat la buna desfășurare a acesteia, deopotrivă profesori, elevi, părinți, comunitatea locală.

 

 

 

 1. B.     Mărturii ale participanților:

 

Preotul profesor Popovici Dănut, ne-a marturisit: ,,imaginea elevilor cu postere împotriva violenței, pe străzile localității, m-a sensibilizat și mi-a întărit speranța unei generații implicate.”

 

,,Multumim copiilor pentru inițiativă, în ziua de astăzi este nevoie de așa ceva.”

                                                                                    Ghiuță Violeta- locuitor Ilișești

 

,,Cred că fiecare copil a învățat ceva astăzi, ceva care sa-l ajute  în viitor.”

Barko Florentina Roxana – elevă, clasa a VIIIa B

”Am văzut dorința unei noi generații, dorință exprimată prin desene și flyere cu mesaje pozitive împotriva violenței pentru toți locuitorii comunei”

                                                                            Florea Vladimir, viceprimar Ilisesti

”A fost o idee exceptională, deoarece copii noștri trebuie să crească frumos, să învețe lucruri bune, să evite sau să atenueze orice altercație fizică sau verbală “

Tamba Radu-șeful postului de poliție Ilișești

”Mă bucur că am avut posibilitatea să le vorbesc colegilor mai mici despre efectele negative ale violenței verbale si fizice.”

Doboș Liviu– elevă, clasa a VIIIa B

”Activitatea a fost bine primită de elevi și profesori, dar și de comunitatea locală, activitate necesară în contextul diferitelor conflicte  din scolile românești”.

 

                                                                                    Camilar Georgeta, consilier educativ

  Galerie foto: